Geschiedenis

Huize Emma ligt in Het Spiegel in Bussum, een van de oudste villawijken in Nederland. Het Spiegel is ontstaan tussen 1870 en 1940. Toen Bussum in 1874 een station kreeg, wilden veel rijken en notabelen uit Amsterdam graag in het Gooi wonen. Zo ontstond de villawijk, die in 2007 door het rijk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

“De bijnaam voor de villa was ooit
‘De Vunzige Hoeve”

Jugendstil bouwstijl

In het begin van de twintigste eeuw kwamen er een aantal families terug uit Nederlands Indië, waar sommigen een fortuin hadden vergaard. Een van die families bouwde Huize Emma. De villa stond toen nog op een groter stuk grond, er was een koetshuis en er waren huisjes voor het personeel. Huize Emma (Quatre Bras) is gebouwd in 1905 en heeft veel Jugendstil elementen.

Huize Emma is lang bewoond geweest door één familie. Het was traditioneel ingericht: beneden was de bibliotheek (voor vader), keuken, een hoofdkamer (voor ontvangst van gasten) en een dameskamer. De slaapkamers bevonden zich op de eerste verdieping en op zolder sliep personeel.

Uit de Gooi- en Eemlander van 1980

De Vunzige Hoeve

De geschiedenis van Huize Emma als jongerenhuisvesting begint eind jaren zestig. Het huis was in bezit van mevrouw Van der Molen, door de bewoners ‘Ma van der Molen’ genoemd. Zij bewoonde de villa met haar volwassen zoon Mart-Jan. In die tijd waren woningen schaars en voor jongeren was er al helemaal niets te vinden.

Een van de eerste huurders was Ton van de Geest: “Ik kende wat mensen die al in de villa woonden. Zij hebben gewoon op een dag aangebeld en gevraagd of ze een kamer konden huren. Daar had mevrouw Van der Molen wel oren naar. Ze kon de huur goed gebruiken en ze vond het ook wel gezellig, wat jong volk over de vloer.”

De meeste bewoners kwamen net als Ton via via: “Wat ons bond was muziek. Er woonden veel muzikanten of mensen die iets deden met kunst. In de beginjaren werd er ook veel samen muziek gemaakt en gefeest. Menig weekend zagen we de zon opkomen. Er was veel aanloop van vrienden en bekenden. Het waren de jaren ’60 en ’70 en in Huize Emma kon en mocht alles. Er werd samengewoond, er werden baby’s geboren. Uit die tijd stamt een van de bijnamen voor de villa: De Vunzige Hoeve. Een geweldige tijd.”

“Met veel lobby en een beetje bluf bleef Huize Emma jongeren huisvesting.”

Uit de Woonbode van 1989

Illegaal

Aan de pret leek in 1979 een einde te komen, toen Ma van der Molen overleed. De verhuur van kamers bleek al die tijd niet legaal, omdat er een hypotheek op het huis rustte.

De erven Van der Molen besloten af te zien van hun erfenis: het toen zwaar uitgewoonde Huize Emma bleek belast met een hoge hypotheek. De bank had de villa al aangemeld voor de veiling en alle bewoners moesten vertrekken. Er was zelfs sprake van mogelijke sloop van het pand. Hans van Dijk, een goede vriend en docent (economie aan het Sint Vitus College) van een aantal bewoners, besloot hier een stokje voor te steken.

Met gedegen lobbywerk en een beetje bluf kreeg hij het voor elkaar om Huize Emma te kopen en daarmee te behouden voor jongerenhuisvesting.

Hans: “Ik heb een aantal ouders van bewoners gevraagd om het bestuur te vormen van de nieuw op te richten ‘Stichting voor Bijzondere Huisvesting Emma’. Tot de dag van vandaag is het een zelfstandige stichting die huisvesting biedt aan jongeren tot 27 jaar.

In 1992 konden we dankzij subsidie van het ministerie van VROM een grote renovatie realiseren. Toen zijn de huidige zelfstandige wooneenheden gerealiseerd. In 2018 is het dak helemaal vernieuwd.

Afgelopen jaren hebben we regelmatig een bod gehad op Quatre Bras. Maar Huize Emma is niet te koop. Nooit.”

Share This